Git Config Dosyaları (Windows üzerinde)

Git üzerinde yapmak istediğiniz bazı özelleştirmeler git dosyalarında tutulur. Git sisteminizde sistem (system), global ve yerel (local) olmak üzere üç farklı seviyede git dosyası tutar. 
  1. System: Bu tanımlama en genel anlamdaki tanımlamadır ve bu düzeyde yaptığınız bir tanımlama bilgisayarınız üzerindeki tüm kullanıcılar, tüm repository'ler için geçerlidir. Bu düzeyde yapılan bir tanımlama global ya da local seviyelerindeki tanımlamalarda ezlimediyse geçerlidir. Git client'ı kurduğunuz yere göre adresi değişebilmekle "C:\Program Files\Git\mingw64\etc" dizini altındaki, uzantısız "gitconfig" dosyasıdır.
  2. Global: Bu tanımlama genelleme olarak ikinci sıradadır ve bu düzeyde yapılan tanımlaya ilgili kullanıcı ve onun tüm repository'ler için o kullanıcı ile işlem yapılırken geçerlidir. Bu düzeyde yapılan bir tanımlama local seviyedeki tanımlamalarla ezilebilir. Bu tanımlamaların tutulduğu dosya "C:\Users\{username}" (ya da "%HOMEPATH%" şeklinde de bu dizine erişebilirsiniz) altındaki ".gitconfig" dosyasıdır. Dosyayı ilgili dizinde bulamazsanız bu dosyada tutulacak her hangi bir parametre tanımlamamış olabilirsiniz, bu dosyada tutulacak bir parametre tanımladığınıda dosya oluşacaktır ya da "git config --edit --global" komutu ile dosyanın oluşmasını sağlayabilirsiniz.
  3. Local: Bu tanımlama en özel tanımlamadır. Bu düzeyde yapılan tanımlama tanımın yapıldığı repository için geçerlidir. Bu düzeydeki tanımlar repository altındaki ".git" klasörünün içindeki "config" dosyasında tutulur.
git config komutuna system/global ya da local parametrelerinden birini geçerek ilgili değişkeninizin hangi düzeydeki git dosyasında saklanacağını ve hangi düzeyde geçerli olacağını belirtebilirsiniz: "git config --global core.autocrlf true". Herhangi bir parametre tanımlanmazsa default olarak local geçerlidir.
Referanslar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Delphi - What does Abort/Break/Exit

Türkçe Upper

$REGION